Hur mycket luft ska man ha i däcken?

Rätt lufttryck i däcken

Rätt lufttryck i däcken gör att din bil blir säkrare att köra och håller nere bränslekostnaden. Ta för vana att kontrollera trycket i varje däck minst en gång per månad. Ska du göra en längre resa med bilen bör du också göra en fullständig kontroll. Har du inte en egen tryckmätare brukar de finnas lättillgängliga på bensinstationer för utlåning.

Det är vanligt förekommande att inte veta hur mycket luft som skall finnas i däcken. Vid osäkerhet fylls däcken på alldeles för lite. Vid för lite luft blir resultatet för mjuka däck som drar mer bränsle än nödvändigt. Att ha alldeles för högt tryck ger också en negativ inverkan. Felaktigt tryck ökar nämligen risken för skador på däck och fälgar. I denna artikel skall vi titta närmare på varför trycket i bildäcken är så avgörande och hur du får reda på exakt hur mycket luft du ska fylla på.

Dåligt lufttryck i däcket

Varför korrekt lufttryck är oerhört viktigt i alla däck

Att ha rätt lufttryck i dina bildäck ger många betydande fördelar:

  • Däckens livslängd förbättras. När däcken har undertryck leder det till ökat slitage som innebär att däcken måste bytas ut tidigare än annars beräknat. Om du istället har rätt tryck i däcken kan livslängden maximeras och nå de nivåer som däcktillverkaren utlovar.
  • Ökad säkerhet. Köregenskaperna förbättras när däcken har det rekommenderade lufttrycket. Det gäller inte minst för kurvtagningar. Dessutom minskar risken för vattenplaning och bromssträckan blir generellt sätt kortare med korrekt lufttryck.
  • Lägre bränsleförbrukning. Med rätt mängd luft i däcken ser man till att rullmotståndet inte blir högre än nödvändigt. Med för lite luft i däcken måste bilen arbeta hårdare, det blir ett högt rullmotstånd. Med lågt rullmotstånd sparar du bränsle, vilket i sin tur betyder att du sparar pengar.

Hur du får reda på vad som är rätt lufttryck

Rekommenderat lufttryck för bildäcken finns angivet i bilens instruktionsbok. Det går även att leta upp den informativa etikett som ofta sitter som ett klistermärke någonstans på bilen. Vanliga platser är stolpen vid förardörren, insidan på tanklocket eller vid säkringsdosan.

Troligtvis anges två olika lufttryck på etiketten. Det första är för normala körförhållanden, vilket menas med en till två passagerare och ingen tyngre last. Andra trycket är för ett lastat fordon, d.v.s. extra passagerare eller tyngre last. Extremfallet skulle kunna vara när hela familjen skall ut på semester med massor av packning. Då kan det vara motiverat med extra luft i däcken för att kompensera.

 

Lufttrycksmätare för att mäta lufttryck i däck

Fråga en däckhandlare

Ibland saknas en instruktionsbok eller någon annan tillförlitlig källa. Det kan vara frestande att fråga grannen eller på närmaste bensinstation, men det finns ingenting som säger att de har bättre koll än du själv.

Det bästa är att vända sig till en verklig expert på området. Däckhandlare har både kunskap och erfarenhet. Vad som är rekommenderat lufttryck för bildäck är nämligen inte helt enkelt. Med så många olika bilmodeller, däckdimensioner och däckmärken krävs omfattande tabeller som måste utläsas på korrekt sätt. Däckhandlare kan också upptäcka om någonting verkar konstigt, till exempel om du behöver fylla på luft så ofta att det tyder på att dina däckventiler kan vara skadade.