Mönsterdjup på vinterdäck

Alla vinterdäck som ska användas vid vinterväglag måste ha ett mönsterdjup. Detta mönsterdjup på vinterdäck ska vara minst 3 mm för att orsaka effektiv friktion på hala och fuktiga vägbanor men däcken bör dock bytas ut innan deras mönster har slitits ned till ett djup på 4-5 mm. På helt nya däck brukar mönsterdjupet uppgå till 9-10 mm på vinterdäck. Ett minimum på 4-5 mm djup är det som rekommenderas om man är van att köra i snö då det krävs lite mer djup än bara 3 mm. På tunga fordon som lastbilar eller bussar bör djupet uppgå till minst 5 mm. Vill du veta mer om vilket mönster som gäller för olika fordon så kan du gå in på Transportstyrelsens hemsida.

mönsterdjup för vinterdäck

Se över dina vinterdäcks mönsterdjup

Det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera hur däcket fäster och hur hårt mönstret har nötts ut. Detta kan man enkelt kolla med en däckmönster-mätare och behöver inte alltid lämna in bilen på kontroll. Att få en överblick av sina däcks mönsterdjup är egentligen inte något avancerat företag. Dock kan det vara lite mer komplicerat att se till de bakre däcken än de främre.

Det du kan göra i ett första steg är att parkera på en plan yta, placera sedan bilen i antingen parkeringsläge för automatväxlade fordon eller i 1:ans växel om bilen växlas manuellt. Sedan vrider du ratten i en 45-graders vinkel så att däcket blir väl synligt.

Nästa steg är att mäta djupet som enkelt kan göras med en mönstermätare eller en enkel femkrona. Detta bör göras på flera ställen på däcket och inte bara ett enda. Ett tips är också att se till att dina däck har slitagevarnare som visar när det är dags att genomföra ett däckbyte. Normalt är alla modeller utrustade med detta som kort och gott är mindre upphöjningar i däcket som berättar för bilägaren vilket befintligt djup som finns kvar.

En bil i ett vinterlandskap

Vad är mönsterdjupet till för?

Mönsterdjupet bidrar till att avlägsna slask, snö och väta under vintermånaderna samtidigt som det ger ett bättre grepp på isiga vägbanor. Det är olagligt att köra med mindre djup än 3 mm mellan perioden 1 december-31 mars då vinterdäck är ett krav. Det är viktigt att däck med det största mönstret placeras bak på bilen/fordonet för ge ännu bättre grepp och friktion.