Vinterväglag utomlands

Vinterdäck på Europas vägar

 

Tyskland

Tyskland kan räknas som ett grannland till det nordligt belägna landet Sverige. Precis som i Sverige kan minusgrader råda och därför är det viktigt med vinterdäck utomlands / i Eurpoa. I Tyskland finns skidorter såsom Mittenwald, Oberammergau och Lenggries för att bara nämna några exempel.

Resa till Tyskland

Tyskland är ett land inom den EU, vilket innebär att en svensk medborgare får befinna sig i perioder om 90 dagar utan att behöva söka visum eller arbetstillstånd. Det är tillåtet att ta med sin svenskregistrerade bil via färja till Tyskland.

Vinterdäck och dubbdäck

Att ha vinterdäck utomlands / i Eurpoa inklusive Tyskland är att rekommendera. Dubbdäck är inte tillåtna alls i Tyskland och du kan bli bötfälld om du blir påkommen av polis. Vinterdäck ska användas när vinterväglag råder, vilket öppnar upp för att det inte finns någon bestämd tidsperiod. Använd vinterdäck om du vet med dig eller anar att vinterväglag råder på de tyska vägarna.

Italien

I Italien finns bland andra skidorterna Cimone, Pila och Pejo. Då Alperna räknas in även här så kan man räkna med mycket utförsåkning. På grund av att vintrarna är ganska milda på fastlandet söder om italienska alperna är det svårt att kunna ägna sig åt längdskidåkning då eventuell snö som faller inte stannar länge.

Vinterdäck är tillåtna när vinterväglag råder, dubbdäck i vissa fall. I praktiken måste du byta till dubbdäck (om så önskas) efter att ha passerat Polen och Tyskland, då dubbdäck är förbjudna där.