Kantstötta fälgar

Vad är kantstötta fälgar?

Under körning utsätts bilen för stora påfrestningar. Något som man ofta kan glömma är att också fälgarna utsätts för en hel del när man kör. Om man kör på ett stressigt eller hetsigt sätt kommer påfrestningarna att bli än större. Om vägen är grusig, gropig och smutsig blir det än värre att köra. Det kan sluta med att fälgen får bucklor, repor eller med att fälgen missfärgas.

Hur uppkommer de kantstötta fälgarna?

En kantstött fälg kan uppkomma på flera olika sätt. Det kan bland annat bero på att man får stenskott på fälgarna, att man blir påkörd eller att man råkat köra mot en trottoarkant. En fälg kan också bli kantstött om den tappas när man byter däck eller liknande.

trottoar kantstött fälg

 

Hur lagar man kantstötta fälgar?

Det behöver inte alltid vara speciellt svårt att laga kantstötta fälgar. Det beror helt på vad som har hänt med dem. Vi har stor erfarenhet av att laga fälgar som skadats både mer och mindre allvarligt. Vi ser först och främst till att rengöra fälgarna ordentligt. Vägsalt med mera kan göra att fälgarna ser mycket skadade ut och saltet kan också orsaka problem. Vi slipar, lackerar och polerar även fälgarna. Det gör att mindre repor och skador försvinner. På det här sättet får man också bort mindre missfärgningar.

Om fälgen har blivit skev eller fått ordentliga bucklor krävs mer omfattande reparationer. Vi monterar då fälgen i en bänk och riktar den. När fälgen har rätt form lackeras den om och sedan kan den användas igen. Ibland räcker det dock inte med att rikta fälgen. Ofta måste man då laga den med kompositmaterial. Vi har också svetsat många fälgar med bra resultat. Därefter lackar vi dem.

undvik kantstött fälg

Kan man undvika att få kantstötta fälgar?

Det går att minska risken för att få kantstötta fälgar. Det allra första man måste tänka på är att man ser till att rengöra fälgarna med jämna mellanrum. Det är särskilt viktigt under vinterhalvåret. Då har man också en större chans att upptäcka kantstötningar i god tid så att man enkelt kan lämna in fälgarna för reparation.

En annan sak som är bra att tänka på är att undvika grusiga, steniga eller gropiga vägar. Det kan räcka med att en sten stänker upp eller med att ett hjul halkar ned i ett hål i vägen för att fälgen ska bli kantstött. Man bör också se till att inte köra på trottoarkanter eller liknande. Det krävs bara att man snuddar vid kanten så är fälgen skadad.

När det är dags för däckbyte är det också klokt att se till att man är rädd om fälgarna. Vill man undvika kantstötningar och skador är det bra att ta det lite lugnt med fälgkorset. Vi rekommenderar att man lämnar in bilen till proffs när däcken ska bytas.