Hitta rätt fälg till bilen

Den senaste tiden har intresset för fälgar på personbilar vuxit sig starkare. Att hitta rätt fälg till bilen är viktigt oavsett om det gäller familjebilar, citybilar eller sportbilar. Men smaken är som bekant inte alltid lika. Valet av fälgar baseras inte bara på utseendet utan även på typ av bil samt körstil.

Även om det kan kännas lockande att styla en bil med riktigt stora fälgar är det inte alltid möjligt. Det gäller nämligen att utgå från rätt bredd när det är dags att välja fälgar till bilen. Bilens däck måste nämligen passa fälgens storlek, vilken anges i indexet tum. En fälg som har måtten 8,5 x 18 innebär att bredden är 8,5 och diametern 18.

Ett par snygga monsterfälgar på 24 tum går helt enkelt inte att sätta på en Volkswagen Passat med storleken 16 tum. Flertalet återförsäljare av fälgar på nätet erbjuder smarta beräkningar online som direkt ger dig information om vilken storlek du kan välja till just din bil.

I regel finns det två fälgar att välja mellan; stål eller aluminium. De sistnämnda väger betydligt mindre än de tämligen tunga stålfälgarna, något som bland annat ger en bättre körupplevelse.

 

Fälgtrender

falgar

Från att trenden har varit att fälgarna ska vara högblanka och ljusa tenderar bilägare i högre grad att välja mer diskreta fälgar.

Det är med andra ord populärt att välja mörkare toner på fälgarna, men inte uteslutet svart. Tvärtom finns det en bred kulörskala med många snygga gråa toner. Matta toner på den mörkare färgskalan är också ett tips för den som vill hitta en läcker fälg till bilen. Det här är en trend som passar lika bra på sportbilar som vanliga familjebilar.
En annan het trend är konkava fälgar som ger ett häftigt uttryck på bilen genom att ett djup genereras i fälgen. Den här sortens fälg sägs vara ett resultat av att många önskat större fälgar. Konkava fälgar brukar gå att få tag i från 9,5 tum och uppåt.

”Flow forming” är en populär teknik som tidigare uteslutet använts inom motorsporten och på lyxiga sportbilar. Tekniken genererar en lättare vikt på fälgarna samtidigt som styrkan och tåligheten är bättre. Den här sortens fälgar är fortfarande betydligt dyrare än aluminium- och stålfälgar, men priserna är på lägre nivåer än tidigare.

 

Skötsel av fälgar

 

För att bilens fälgar ska uppfylla sin praktiska samt estetiska funktion gäller det att hålla dem välskötta. Fälgarna utsätts för extrem påfrestning under körning; smuts, salt och bromsdamm innehållandes hårdangripande partiklar.En bra skötsel håller fälgarna vid liv längre. Det är så klart även roligare att köra med rengjorda och snygga fälgar.

Aluminiumfälgar bör rengöras med vatten och ett milt bilrengöringsmedel. Starka medel kan skada fälgen allvarligt. Det är viktigt att inte rengöra fälgarna allt för snabbt inpå en avslutad körning. Fälgarna får nämligen inte vara varma när de rengörs.

För att få bort ingrodda smutspartiklar bör en svamp av mjukare material användas. Men se till att skölja bort all lös smuts med vanligt vatten innan själva rengöringen med svamp eller fälgborste. Om du börjar rengöra och polera fälgen direkt finns en risk att smutspartiklarna repar och skadar fälgens ytskikt.

Ett avslutande tips för dig som har fälgar som inte används är att förvara dem svalt och mörkt. Du kan med fördel förvara dina fälgar på samma plats som dina däck.

rengor falgar