Skadade fälgar

Att ha en bil betyder också att man är tvungen att se över underhållet regelbundet. Detta gäller inte minst bilens fälgar som kan få sig en törn då och då och drabbas av skador som kan vara mer eller mindre omfattande. Fälgar får utstå mycket under körning och speciellt när den är hektisk. De kan bli kantstötta, råka ut för bucklor och repor eller få fula missfärgningar. Smutsiga och grusiga vägar är några av fälgarnas värsta fiender och ju vårdslösare man kör i trafiken, desto mer måste man se över sina fälgar.

Laga lättare skadade fälgar på egen hand

Om du är en händig person som har erfarenhet av skadade fälgar, så kan du naturligtvis göra jobbet själv. Skador som repor och smuts går bra att behandla på egen hand genom att putsa och lackera samt att rengöra. Fälgar blir ofta smutsiga av vägsalt och därför krävs det rengöring och tvättning en gång i veckan under vinterhalvåret för att bibehålla glansen och även värdet på bilen.
Rengör alltid med produkter som är gjorda för hjul och avsluta med en slipning, lackering och polering för att få bort enklare och mindre repor eller för att ta bort missfärgningar.

  • Det florerar en rad reparationstips på internet om hur man kan snygga till skeva och trasiga fälgar, men man ska helst inte ge sig på alltför mycket om man inte är van. Med andra ord, mindre kosmetiska skador går bra att utföra själv och omfattande, strukturella defekter för man överlåta till en expert.

 

närbild på skadade fälgar

När du behöver ta hjälp av en verkstad

Om dina fälgar har utsatts för rejäla slag eller annan omild behandling, så kan det vara värt att lämna in dem på verkstad. Detta gäller t.ex om de är ordentligt kantstötta eller fått bucklor som gör att man måste rikta fälgen då den blivit skev. Då monteras den på en riktbänk och återfår sin ursprungliga form. Därefter lackerar man fälgarna.

En riktig kantstött fälg måste ofta repareras genom svetsning eller med kompositmaterial – det beror på hur omfattande skadan är. När man har fyllt i det som fattas så dellackeras eller hellackeras färgen.

  • I vissa fall då fälgen är en mycket billig variant kan det till och med vara värt att hellre skaffa en ny om skadan är alltför svår – det blir då oftast billigare i slutändan. Dock ska man veta att både billiga och dyra fälgar behöver ses över och rengöras för att hålla så länge som möjligt.