Olika sorters däck

När du kör bil är det alltid viktigt att ha rätt sorts däck i bra skick. I huvudsak använder vi två typer av däck, sommardäck och vinterdäck. Sedan finns det även friktionsdäck och dubbdäck, bara för att nämna några. Här får du veta lite mer om däckens olika egenskaper.

Sommardäck

Den största delen av året använder vi sommardäck som är gjorda av en speciell gummiblandning. Denna gummiblandning är framställd för att användas i temperaturer som överstiger 5°C. Dina sommardäck ska alltid sättas på senast den 15 april annars riskerar du böter. De ska också ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter för att vara godkända.

Sportdäck

Det finns en typ av sommardäck som kallas för sportdäck. Dessa har flera goda egenskaper, till exempel får du en kortare bromssträcka oavsett vilka väderförhållanden du kör i. De kallas sportdäck för att de klarar av en lite tuffare körning. Däcken har också ett riktigt bra väggrepp och passar därför bra till fordon som är väldigt motorstarka.

Vinterdäck

Lagen säger att ditt fordon ska ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars när det råder vinterväglag. Under hårda vintrar kan datumet också bli framflyttat in i april. Det gäller alla slags fordon. Oftast står valet mellan dubbdäck och friktionsdäck.

Friktionsdäck

Friktionsdäck används främst i Centraleuropa och är anpassade för blöta och slaskiga vägar. De är inte lika effektiva på is och snö vilket vi ofta har i Sverige. De passar då främst dig som bor i södra Sverige där vintrarna är lite mildare. Dock finns det risk att de inte uppfyller kraven för att kunna användas i nordiskt klimat.

Då är dubbdäck desto bättre. Det finns flera undersökningar från Trafikverket som säger att du halverar risken att råka illa ut om du använder dubbdäck i en bil utan ESP-sladdsystem i jämförelse med vinterdäck som är dubbfria.

däcksorter