När får man byta till sommardäck?

När vintern lider mot sitt slut så är det dags att ta bort vinterdäcken och byta till sommardäck. Men när får man byta till sommardäck? Lagen säger att vinterdäcken måste sitta kvar på fordonet fram till den 31 mars och därefter går det bra att byta ut sina däck för sommarens väglag. Bor man emellertid på en plats med vinterväglag så måste man anpassa däcken till detta. Från och med den 1:a april är det normalt fritt fram att sätta på sommardäcken på bilen och senast den 15 april måste de vara på och dubbdäcken borta ur bilden.

Anledningen till att man byter till sommardäck

Anledningen till att ett byte sker är att dubbdäcken sliter på vägbanorna och sommardäcken skonar dem från denna behandling. Med sommardäck får farliga partiklar, som vanligen slits upp från vägarna och orsakar försämring av vägmiljön samt bidrar till inandning av dessa ämnen, inte chansen att bildas lika lätt.

Kontrollera sommardäcket innan byte

Även sommardäck måste uppfylla vissa krav, bl.a. när det gäller mönsterdjup. Ett sommardäck måste ha ett sådant djup på minst 1.6 mm för att skapa den nödvändiga friktion som ska uppstå vid hala och varma vägbanor för att undvika t.ex vattenplaning. Däck som ofta kör på våta vägbanor bör till och med ha ett mönsterdjup på 3 mm för att greppet ska bli så effektivt som möjligt. Precis som med vinterdäck så går det bra att kontrollera detta djup med en femkrona eller en mönster-djupmätare och detta bör man alltid se över innan man sätter på däcken på bilen.

Olika modeller av sommardäck och tester

Det finns en rad modeller på sommardäcken som brukar ha som tumregel att de består av ett speciellt gummi som bibehåller mjukheten och elasticiteten över en temperatur på 7 grader. När det kommer till sommardäck gör man bäst i att välja en modell från en erkänd däcktillverkare som generellt får bättre betyg i tester. Modeller som Continental PremiumContact 5 och Nokian Hakka Blue 2 har under senaste året stått högt upp på prispallen i kvalitativa däck. De har utsetts som stabila och lättkörda med bra bromseffekt. Michelin Primacy 3 och Semperit Comfort-Life 2 är två andra däckmodeller, varpå den sistnämnda lyckades extra bra med att prestera på våta vägar.