Sommardäck 2020

Sommardäck 2020

sommardäck 2020

Sommardäck är däck som man sätter på ett fordon som är tänkta att framföras i trafik under sommarhalvåret. Det är också den typ av däck som är standard ute i världen eftersom de flesta länder saknar de vintrar som förekommer i Skandinavien, Alaska, Ryssland och Kanada. Ska man resa mellan olika länder så måste man anpassa sig till respektive lands lagar. Att påstå att man inte visste att andra regler gällde i ett specifikt land gör inte att du slipper böter.

Däck består av vulkaniserat gummi. Den här produkten framställs genom att hetta upp rågummi tillsammans med finfördelat svavel, varpå tvärbindningar bildas mellan polymererna. Däck är normalt sett svarta eller mörkgråa och att ha en viss färg ger ingen speciell fördel mer än att det kan se fint ut rent estetiskt.

Däck har olika dimensioner eftersom varje bilmodell har sina dimensioner på fälgarna. Fälgarna är de metallskålar som däcken träs över och de är ofta ljusgråa, men sportbilar har ibland färgade fälgar.

Att köpa sommardäck får vem som helst göra. Man behöver inte vara 18 år eller ha körkort för just det.

Lagar och regler för sommardäck 2020

Sommardäck får användas under hela kalenderåret, förutsatt att inget vinterväglag råder under perioden 1 december – 31 mars. Råder vinterväglag måste du byta till vinterdäck, annars kan du få böter. Det är polisen som gör bedömningen om det råder vinterväglag. Du kan alltså inte lita på att väderkartorna ser lovande ut innan du sätter dig bakom ratten.

Mönsterdjupet för ett sommardäck ska vara 1,6 mm. Det är alltså det djup som fårorna i däcket ska ha. Att köra med däck utan fåror (så kallade slicks) är inte tillåtet i trafik (alltså på allmän väg). Fårorna fångar upp exempelvis grus och pressar undan vatten och snöslask. Att köra med slicks är därför inte bara olagligt utan även farligt för dig och andra.