Bilsemester i vinter? Tänk på detta!

Bilsemester i vinter? Tänk på detta!

vintersemester med bil

Planerar du och familjen en bilsemester i vinter? Det vintriga vägunderlaget blir en stor risk om din bil inte är utrustad med goda förutsättningar för vinterkörning.

Att kolla däcken är viktigt, men du bör även se till att utrusta bilen med rätt saker. Här kommer några konkreta tips till familjer som ska på bilsemester i vinter. Häng med!

Dubb eller odubbat?

En vanligt förekommande fråga är huruvida däcken bör vara dubbade eller odubbade. Ett fast grepp mot vägbanan är A och O för att garantera en trygg bilsemester i vinter. Dubbdäcken ger ett rejält grepp mot isigt underlag och ett skydd mot halka. Dubbfria vinterdäck är å andra sidan fördelaktiga på slaskiga vägbanor eller körning i lös snö.

Du bör alltså utgå från vilken typ av körning som planeras när du väljer mellan dubbade och dubbfria däck. Ska det inte köras i stadskärnor som ofta präglas av slaskiga körbanor är kanske dubbfritt bäst. För den som ska på bilsemester i vinter till snörika områden är förmodligen dubbade däck ett mer optimalt val.

 

Däckens mönsterdjup och allmänskick

Att vara ute i tid är viktigt inför bilsemestern i vinter och du bör ägna tid åt att kolla i vilket skick dina nuvarande däck är. Mycket slitna däck är nämligen en stor fara på vintervägar och du bör ha tidsmarginal till att byta däck om det behövs. Tänk på att kontrollera däckens mönsterdjup för att säkerställa att greppet inte påverkas. Däck ska generellt sett ha minst 1,6 mm djup kvar i däckets huvudmönster. Lite mer är dock alltid en fördel, hellre marginal på plussidan än tvärtom.

Allmänskicket är viktigt när det gäller vinterdäck oavsett om du använder dubbat eller dubbfritt. Kontrollera däcken noggrant för att säkerställa att det inte finns någon mindre skada som ligger och lurar.

Avslutningsvis är det en trygghet att utrusta bilen med rätt saker som är nödvändiga om olyckan skulle vara framme. Reservdäck är en självklarhet, men du bör även se till att ha en snökedja med i bilen. Stoppa också ned ett par varma filtar i packningen.