Byta fälgar

Byta fälgar

fälgar

Inför sommaren är det en nödvändighet att byta däck på bilen. Det görs för att man på både sommaren och vintern ska kunna få optimalt fäste mot vägbanan och kunna köra säkert. Något många ofta glömmer bort är att även fälgar behöver bytas ut då och då.

De blir snabbt slitna och smutsiga. All smuts som bilen råkar ut för hamnar också på fälgarna och smutsen gör att metallen slits och den skyddande lacken vittrar bort. Bilen råkar vanligtvis ut för skador och stötar när man åker i exempelvis trottoarkanter. Fälgarna får ofta ta mycket stryk och blir skadade och fula. Fälgarnas starkt lysande metalliska färg drar omedelbart till sig blickfånget hos den som betraktar en bil. Om de är fula och slitna finns en stor risk att hela bilen uppfattas på precis detta vis. Att sätta dit ett nytt par fräscha fälgar gör att helhetsintrycket av bilen blir betydligt bättre.

Hur går ett fälg-byte till?

När man ska köpa nya fälgar måste man först kontrollera vilken storlek de ska vara av. Olika bilar har däck i olika storlekar och det är viktigt att fälgens storlek överensstämmer, så att fälgarna inte skrapar i eller däcken skadas.

Fälgar finns i många olika utföranden och prisklasser. Vissa billigare kommer inte ge ett lika bra skydd mot skador och är helt enkelt mindre tåliga, samtidigt som priset dock är fördelaktigt. Andra erbjuder ett bättre skydd och kostar även därefter.

Designen kan för vissa spela stor roll. Det vanligaste är förmodligen fälgar i enkelt utförande med bilmärkets logotyp i mitten. Det är en design som smälter in och harmoniserar bra med alla sorters bilar. Den som verkligen vill fräscha upp bilen kan satsa på ett par riktigt sportiga och exklusiva fälgar, Även om man inte kör en sportbil kan sådana dra till sig beundrade blickar. Att köra i en riktigt snygg bil är ofta underskattat.