Byta till vinterdäck 2020

Byta till vinterdäck 2020

vinterdäcket 2020
I Sverige behöver man byta till vinterdäck när det är eller när det förväntas bli vinterväglag ute. Om man har en bil behöver man också vara insatt i de regler som gäller kring vinterdäck. Man måste också ha koll på vad som gäller när det är dags att byta till vinterdäck.

När ska man byta till vinterdäck?

Mellan den 1 december och 31 mars ska fordonet ha vinterdäck eller motsvarande om det är eller beräknas bli vinterdäck ute. Om du har dubbade vinterdäck får de användas mellan den 1 oktober till och med den 15 april under normala omständigheter. Undantaget är om det är eller förväntas bli vinterväglag under andra tider på året. Det är dock viktigt att man bokar in sitt däckbyte i god tid. På så vis riskerar man inte att bilen inte får köras på grund av fel däck.

Vad gäller för vinterdäcken?

När det gäller vinterdäcken ska de vara avsedda för just vinter. Däck märkta med M+S kan vara godkända för vinterväglag men då finns det i regel en snöflinga på däcket. Mönsterdjupet i vinterdäcken för en bil med maxvikt på 3500 kg ska vara minst 3 mm, Är fordonet tyngre är det minsta tillåtna mönsterdjupet 5 mm. Att kontrollera sina vinterdäck innan montering är alltså alltid bra.

vinterdäck 2020

Vinterdäck i andra länder

I andra länder gäller andra regler för vinterdäck. I Danmark är vinterdäck tillåtna mellan 1/11–15/4, i Tyskland ska alla bilar ha ändamålsenlig utrustning för vinterväglag, men det finns inte någon specificerad tidsperiod. I Frankrike finns det däremot inte några krav alls på vinterdäck och dubbade däck är bara tillåtna i vissa perioder.

Om man ska åka utomlands under vintern och man har dubbade vinterdäck på sin bil gäller det också att kolla upp om vinterdäck alls är tillåtna i det land man ska till. I Tyskland får man vända direkt vid båten om man har dubbdäck, i vissa andra länder är dubbade däck inte tillåtna i vissa städer.