Hur du förvarar däck på bästa sätt

Hur du förvarar däck på bästa sätt

Förvaring av sommardäck och vinterdäck

Att vara bilägare handlar om mer än att bara köra bilen och tanka den. Emellanåt måste bilen in på service och enligt lag ska den även besiktas med jämna mellanrum. Det görs för att säkerställa att bilen håller måttet för att framföras på ett tryggt sätt ute på vägarna. Utöver detta är det viktigt att du tänker på hur bilens däck mår, speciellt när de ska förvaras hemma.

Att tänka på när du ska förvara däck

När du monterar av vinterdäcken är det viktigt att du rengör dessa. Du behöver rengöra både däcken och fälgarna. Om du låter en större mängd smuts och grus från vägarna sitta kvar i däckmönstret, så finns risken att däckgummit slits under förvaringen. Du behöver också se till att rengöra fälgarna från både smuts och eventuell olja. Om smuts och rester från vägarna lämnas kvar riskerar fälgarna att börja rosta, speciellt om du har fälgar gjorda av plåt. Fälgar av lättmetall rostar inte lika lätt, men de kan fortfarande ta skada genom att de ärgas.

Däck mår bäst av att förvaras relativt svalt. Förvaringen bör ske i ett utrymme som är cirka 15 grader varmt. Om temperaturen är för hög försämras däckens livslängd. Se även till att täcka däcken med något, eftersom de är känsliga för solens UV-ljus. Om du förvarar däck som är monterade på fälgar, så mår däcken bäst av att förvaras med rätt lufttryck. Det är många saker att tänka på vid förvaring av däck, och om de sitter på fälgar kan de utan problem staplas ovanpå varandra, alternativt hängas upp på robusta krokar.

Avslutningsvis gäller i princip samma rekommendationer för förvaring av både vinter- och sommardäck. Det viktiga är att de förvaras svalt och mörkt , samt att de är ordentligt rengjorda från vägsalt, smuts, kemikalier och annat som kan ha fastnat på dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *