Varför får dubbdäck endast användas vid vinterväglag?

Varför får dubbdäck endast användas vid vinterväglag?

byta till vinterdäck

Att byta bildäck varje år är det inte många som vill – särskilt om man behöver köpa nya! Däck är trots allt dyra, och därför kan det vara frestande att använda samma däck året om. Sommardäcken känns kanske inte helt säkra att använda på vintern, men hur är det med dubbdäcken? Skulle man inte kunna använda dem året runt ifall man ville spara en peng? Det ska vi ta reda på nedan!

Dubbdäck är en typ av vinterdäck, och enligt lag får de användas vid vinterväglag, som enligt staten anses vara 1 december till 31 mars. Detta kan verka vettigt, eftersom det trots allt är under den perioden vi brukar ha snö och is på vägarna i Sverige. Däremot är det inte skäligt att använda dubbdäck under resten av året (såvitt det inte är eller förväntas vara vinterväglag), och mellan 16 april och 30 september är det till och med förbjudet att använda dubbdäck. Frågan är, varför?

Förhindra buller och giftiga partiklar

Det finns en rad anledningar till varför dubbdäck inte får användas året runt. Samtidigt som de är säkra under vintern, och förser bilen med ett bättre grepp, så sliter de mycket på vägarna när det inte förekommer is eller snö. Hårt trafikerade vägar kan därför bli väldigt slitna. En annan ganska självklar anledning är att dubbdäcken medför buller. Medan dubbdäck av högre kvalitet väsnas mindre, kan många däck av sämre kvalitet orsaka en hel del oväsen, och detta kan vara särskilt tråkigt inne i städerna. Användningen av dubbdäck medför också att små partiklar både från däcken och från vägarna frigörs och kommer ut i luften. Partiklarna är giftiga och tyvärr andas vi in dem på så sätt. Ju mer trafikerat ett område är, desto fler partiklar kan man andas in, och det finns faktiskt studier som visar att omkring 200 människor dör varje år som ett direkt resultat av detta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *