Vad däck består av och hur de tillverkas

Vad däck består av och hur de tillverkas

hur gör man däck

Ett modernt däck består av så kallat däckgummi, som i sin tur är en blandning av flera olika gummisorter, fyllnadsmaterial och övriga ingredienser. Däcktillverkare lägger stor vikt vid att ta fram bra gummiblandningar, eftersom detta tillsammans med däckmönstret är mycket avgörande för däckets egenskaper.

Hur däck tillverkas

Däckgummit läggs i enorma blandare som ser till att förbereda materialet för pressning. Där skärs det i remsor som kommer att utgöra grunden för det färdiga däcket. Under pressningen förbereds även andra delar av däcket. Nästa steg är att utföra själva däckkonstruktionen. Den görs inifrån och ut med hjälp av maskiner. Förutom däckgummit ingår många andra komponenter som klinch, slitbanor, textildelar osv. Allt sätts samman och bildar ett slags ”rådäck” som till stora delar liknar ett färdigt däck.

En viktig process återstår dock och det är vulkaniseringen för att härda däcket. Rådäcket hettas upp i särskilda formar. Här binds alla delar samman och däcket får sin slutliga form och sina unika däckegenskaper. Man ser också till att märka däcket i sidoväggen med all information från däcktillverkaren.

Nu är däcket klart, men det är fortfarande inte redo för leverans. Nu sker en utförlig kvalitetskontroll. Moderna däcktillverkare har maskiner för att upptäcka defekter och väljer dessutom ofta ut enskilda däck för att röntga dem för inre svagheter. Däck som klarar kontrollen är sedan redo att säljas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *