Miljövänliga däck – Att tänka på vid däckval

Miljövänliga däck – Att tänka på vid däckval

miljövänliga däck

När du ska införskaffa dig nya däck till bilen, till exempel vid byte från sommardäck till vinterdäck, så är det inte bara att ta ett par däck. Du måste veta om däcken är bra och speciellt om de är ett bra val ur miljösynvinkel.

Fråga en däckexpert

Som många kanske har hört så är dubbdäck det som är sämst för miljön eftersom det sliter upp partiklar i asfalten, och i stora mängder blir dessa partiklar farliga. Men hur ska du då göra om du måste ha ett par vinterdäck med dubb? Jo, det du då bör göra är att du åker till eller kontaktar en däckförsäljare och frågar en försäljare. Försäljarna har bra kunskap angående miljövänliga däck och vilka alternativ som just dem har.

Nya däck är bra däck

Senaste tiden har dubbdäcken utvecklats och blivit mycket mer miljövänliga genom nya gummiblandningar och dubbtekniker som gör att däcken sliter mindre på vägarna. Däcken får också bättre hållbarhet och längre rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen.

Tänk på lufttrycket

Men det är också viktigt att tänka på att det inte bara är däcken i sig som påverkar miljön, utan även ditt körsätt gör det. Bara genom att ha rätt lufttryck i däcken kan du spara upp till 0,5 liter bränsle per 100 km.

Så gör din efterforskning innan du ska byta däck!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *