Däckguiden: Vinterdäck från Nokian

Däckguiden: Vinterdäck från Nokian

vinterdäck från däckvarumärket nokian

När det handlar om däck gör man säkrast i att välja en variant från en välkänd tillverkare; okända och billigare däck erbjuder helt enkelt inte samma egenskaper som de vassaste på marknaden. Bland de tillverkare som befinner sig i den absoluta däck-toppen hittar man förstås däck från Nokian, som har lång erfarenhet, faktiskt ända sedan slutet av 1800-talet, av att ta fram högklassiga däck – både för sommar- och vinterväglag. Det är särskilt när det gäller vinterdäck som det finska företaget briljerar; här finns erfarenhet från kalla finska vintrar och besvärligt väglag där framkomlighet naturligtvis är av högsta prioritet.

Vinterdäck med eller utan dubbar

Som bilist har man möjlighet att välja antingen dubbfria, så kallade friktionsdäck, alternativt däck med dubbar. Vilken variant av Nokians vinterdäck som fungerar allra bäst beror mycket på vilken typ av vägar man brukar färdas på om vintrarna. Kör man mycket på bar asfalt där det inte finns så mycket packad snö, fungerar friktionsdäcken fint. Dessa har en lägre ljudnivå än dubbdäcken, som kan upplevas som bullriga beroende på bilens ljudisolering och andra egenskaper. För riktiga vintervägar med mycket is och snö är de dubbförsedda däcken att rekommendera. Med dessa är det lättare att komma iväg utan att däcken spinner, om underlaget är halkigt.

Det finns en rad olika modeller av vinterdäck med olika mönsterdjup att välja bland hos Nokian. Däcken har alla har olika egenskaper för att passa in på alla körstilar. Modellen som kallas Hakkapeliitta (finns i flera utföranden) anses vara ett riktigt premiumdäck med suveräna egenskaper ute på vintervägen. Detta är helt enkelt nordiska däck för nordiska förare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *